Забележителности

img

паметник “вълчан войвода”

В с. Раювци, над яз. Йовковици се намира първият и единствен паметник на легендарния войвода Вълчан. На най-равното и най-високото място се извисява в целият си ръст от бял камък, храбрият и несломим хайдутин. Легенди за смелостта на неговата чета и за несметните богатства, заграбени от поробителите и раздадени за свободата и образованието на българите се разказват и до днес.И едва ли има по-подходящо място за издигането на този паметник – навсякъде до където погледа стига се виждат само гори, планини, вода и синьо небе. Дори във въздуха се носи магията на свободата на духа.

Параклис "Св. Петка Търновска"

В местността Вълча поляна – в близост до паметника на Вълчан войвода, вековен дъб хвърля сянката си върху старо черковище, на метри от което, е издигнат параклиса св. Петка Търновска.Легендите разказват, че това място е създадено от Бог и е заредено с положителна и чудодейна сила, и няма как да не го усетите, когато го посетите. Магията на мястото ще Ви грабне и ще Ви накара да се връщате отново и отново. В параклиса може да запалите свещ, а в намиращата се в непосредствена близост беседка да отпочинете и да се насладите с всичките си сетива на това вълшебно място.

img
img

РАЮВСКИ КРОМЛЕХ

В мемориален комплекс "Вълчан войвода", освен паметника на Вълчан войвода и параклиса Св. Петка Търновска другото, което не бива да пропускате да видите са „Раювските камъни“, издигнати по подобие на известният в цял свят Stonehenge - от огромни каменни късове подредени в кръг. Няма как да се опише с думи, какво е чувството да минеш под тях и да се озовеш в центъра на кръга. На това уникално и единствено в страната място, ще усетите силата на природата и ще се почуствате част от историята. Гарантираме Ви, че това е усещане, което дълго ще помните.

Язовир "Йовковци"

Яз. Йовковци е един от най-големите и най-красивите в страната. Изграден е на р. Веселина в близост до гр. Елена, като строителството му отнема повече от десет години. Наименованието му идва от името на село, което при строежа на язовира остава под водите му. С множеството си ръкави, това е отлично място, както за разходки и отдих край водата, така и за риболов. Може да си изберете, както слънчево място с полянка за почивка и плаж, така и сенчести местенца, където да се скриете от парещото слънце през лятото.

img
img

Параклис "Рождество Богородично"

В комплекс "Раювски хан" се намира и параклис "Рождество Богородично".

Времето в Раювци

Изберете подходящ момент да ни посетите